ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ - ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΖΑΝΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟΥ 01

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου από καρκίνο από γυναικολογικούς όγκους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι κακοήθεις βλάβες των ωοθηκών περιλαμβάνουν πρωτογενείς αλλοιώσεις που προκύπτουν από φυσιολογικές δομές εντός των ωοθηκών και δευτερογενείς αλλοιώσεις από καρκίνους που εμφανίζονται αλλού στο σώμα. Οι πρωτογενείς αλλοιώσεις περιλαμβάνουν το επιθηλιακό καρκίνωμα των ωοθηκών (70% όλων των κακοηθειών των ωοθηκών). Η τρέχουσες έρευνες υποδηλώνουν ότι η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από τους σάλπιγγες. Οι μεταστάσεις στις ωοθήκες είναι σχετικά συχνές, με το πιο συνηθισμένο από το ενδομήτριο, τον μαστό, το κόλον, το στομάχι και τον τράχηλο της μήτρας.

Παθοφυσιολογία

Ιστορικά, οι περισσότερες θεωρίες για την παθοφυσιολογία του καρκίνου των ωοθηκών περιλάμβαναν την πεποίθηση ότι αρχίζει με την αποδιαφοροποίηση των κυττάρων που καλύπτουν τις ωοθήκες. Κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, αυτά τα κύτταρα μπορούν να ενσωματωθούν στην ωοθήκη, όπου στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται. Ωστόσο, νέα στοιχεία δείχνουν ότι η πλειοψηφία αυτών των όγκων προέρχεται στην πραγματικότητα από τις σάλπιγγες. Οι λεπτομερείς παθολογικές μελέτες έχουν ωθήσει μεγάλο μέρος της σκέψης σχετικά με την προέλευση αυτών των όγκων προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο καρκίνος των ωοθηκών συνήθως εξαπλώνεται στις περιτοναϊκές επιφάνειες και στο επίπλουν. Η εξάπλωση μπορεί να συμβεί με τοπική επέκταση, λεμφική διείσδυση, ενδοπεριτοναϊκή εμφύτευση, αιματογενή διασπορά ή δια-διαδιαφραγματική διέλευση. Η ενδοπεριτοναϊκή διασπορά είναι το πιο κοινό και αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό του καρκίνου των ωοθηκών. Τα κακοήθη κύτταρα μπορούν να εμφυτεύονται οπουδήποτε στην περιτοναϊκή κοιλότητα αλλά είναι πιθανότερο να εμφυτεύονται σε θέσεις στάσης κατά μήκος της κυκλοφορίας του περιτοναϊκού υγρού.

Αυτοί οι μηχανισμοί διασποράς αντιπροσωπεύουν το σκεπτικό για τη διεξαγωγή χειρουργικής σταδιοποίησης, χειρουργικής επέμβασης και την ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση χημειοθεραπείας. Αντίθετα, η αιματογενής διασπορά είναι κλινικά ασυνήθιστη νωρίς στη διαδικασία της νόσου, αν και δεν είναι σπάνια σε ασθενείς με προχωρημένη νόσο.

Οι επιθηλιακοί όγκοι αντιπροσωπεύουν τον συχνότερο ιστολογικό τύπο (90%) όγκου των ωοθηκών. Άλλοι ιστολογικοί τύποι περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Αιτιολογία

Η ακριβής αιτία του καρκίνου των ωοθηκών είναι άγνωστη, αλλά έχουν εντοπιστεί διάφοροι παράγοντες κινδύνου.

Οι Hippisley-Cox και Coupland ανέπτυξαν έναν αλγόριθμο για τον προσδιορισμό του κινδύνου για καρκίνο των ωοθηκών σε γυναίκες με συμπτώματα και χωρίς συμπτώματα. Στην μελέτη κοόρτη τους, το 10% των γυναικών με τον υψηλότερο προβλεπόμενο κίνδυνο είχαν 63% όλων των καρκίνων των ωοθηκών που διαγνώστηκαν τα επόμενα 2 χρόνια.

Αναπαραγωγικοί παράγοντες

Η τεκνοποίηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου. Ο κίνδυνος επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών είναι αυξημένος σε γυναίκες που δεν είχαν παιδιά και πιθανώς σε γυναίκες με πρώιμη εμμηνόρροια ή καθυστερημένη εμμηνόπαυση. Οι γυναίκες που έχουν μείνει έγκυες έχουν μειωμένο κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε σύγκριση με τις γυναίκες που είναι άτεκνες. Οι πολλαπλές εγκυμοσύνες προσφέρουν μεγαλύτερο προστατευτικό αποτέλεσμα. Η χρήση από του στόματος αντισυλληπτικών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Γενετικοί παράγοντες

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟΥ 02

Το οικογενειακό ιστορικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών. Ο κίνδυνος για την ανάπτυξη καρκίνου των ωοθηκών κατά τη διάρκεια της ζωής είναι 1,6% στον γενικό πληθυσμό. Αυτό συγκρίνεται με έναν κίνδυνο 4-5% όταν επηρεάζεται ένα μέλος της οικογένειας πρώτου βαθμού, αυξάνεται σε 7% όταν επηρεάζονται 2 συγγενείς. Από το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου των ωοθηκών συμβαίνουν σε ένα άτομο με οικογενειακό ιστορικό της νόσου. Μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών των ασθενών έχει κληρονομική γενετική ανωμαλία και ο κίνδυνος αυτού του γεγονότος αυξάνεται με τη δύναμη του οικογενειακού ιστορικού. Ο κληρονομικός επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών εμφανίζεται σε νεότερη ηλικία (περίπου 10 χρόνια νεότερος) από τον μη κληρονομούμενο επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, αλλά η πρόγνωση μπορεί να είναι κάπως καλύτερη.

Προηγούμενη ορμονοθεραπεία

Μια εθνική προοπτική μελέτη κοόρτης για 10 χρόνια, στην οποία συμμετείχαν όλες οι γυναίκες της Δανίας ηλικίας 50-79 ετών, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος για καρκίνο των ωοθηκών αυξάνεται με την ορμονοθεραπεία, ανεξάρτητα από τη διάρκεια χρήσης, τη σύνθεση, την δοσολογία οιστρογόνων, τον τύπο προγεστερόνης και τη οδό χορήγησης. Παρακολουθήθηκαν σχεδόν 1 εκατομμύριο γυναίκες χωρίς ορμονοευαίσθητο καρκίνο ή με αμφοτερόπλευρη ωοθηκεκτομή. Σε μέσο όρο 8 έτη παρακολούθησης, ανιχνεύθηκαν 3068 καρκίνοι των ωοθηκών, εκ των οποίων οι 2681 ήταν επιθηλιακοί καρκίνοι.

Άλλοι παράγοντες

Η χρήση σκόνης τάλκ στα γεννητικά όργανα και το περίνεο μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο επιθηλιακού καρκίνου των ωοθηκών. Η μεγάλη κατανάλωση λακτόζης έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών, αλλά τα στοιχεία που συνδέουν τη λακτόζη και τα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα με τον καρκίνο των ωοθηκών παραμένουν αντιφατικά.

Επιδημιολογία

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η επίπτωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι 12,1 ανά 100.000 γυναίκες ετησίως, με βάση τις περιπτώσεις 2008-2012. Η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών μειώθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Μειώθηκε κατά 1,9% ετησίως από το 2004 έως το 2013. Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι πιο συχνός στους λευκούς σε σχέση με τους Αφροαμερικανούς (12,8 έναντι 9,8 περιστατικά ανά 100.000 γυναίκες ετησίως αντίστοιχα).

Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να εμφανιστεί σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 15 ετών, αλλά η μέση ηλικία στη διάγνωση είναι 63 έτη και οι περισσότερες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται σε γυναίκες ηλικίας 55-64 ετών. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο εκτιμώμενος ισόβιος κίνδυνος είναι 1,3%.

Η Αμερικανική Καρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι 22.240 νέες περιπτώσεις καρκίνου των ωοθηκών θα διαγνωσθούν το 2018 και 14.070 γυναίκες θα πεθάνουν από την ασθένεια. Παρόλο που ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ο 17ος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες, είναι η πέμπτη πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στη γυναίκα, που αντιπροσωπεύει το 5% των θανάτων από καρκίνο - περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο γυναικολογικό καρκίνο.

Διεθνείς στατιστικές

Σε διεθνές επίπεδο, η επίπτωση κυμαίνεται από 3.1 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες στην Ιαπωνία σε 21 περιπτώσεις ανά 100.000 γυναίκες στη Σουηδία. Σε όλο τον κόσμο, εκτιμάται ότι περισσότερες από 200.000 γυναίκες αναπτύσσουν καρκίνο των ωοθηκών κάθε χρόνο και περίπου 100.000 πεθαίνουν από τη νόσο.

Ιστορικό

Η αξιολόγηση των γυναικών για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών απαιτεί λήψη προσεκτικού οικογενειακού ιστορικού συγγενών ανδρών και γυναικών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δεν έχουν καρκίνο.

Ο επιθηλιακός καρκίνος των ωοθηκών παρουσιάζεται ως μια ευρεία ποικιλία ασαφών και μη ειδικών συμπτωμάτων, όπως φούσκωμα, κοιλιακή διάταση ή δυσφορία, αίσθημα πίεσης στην κύστη και στο ορθό, δυσκοιλιότητα, κολπική αιμορραγία, δυσπεψία και παλινδρόμηση οξέος, δύσπνοια, κόπωση, απώλεια βάρους και ταχύ κορεσμό του στομάχου . Ο ασθενής μπορεί να ψηλαφά μια κοιλιακή μάζα.

Τα συμπτώματα που σχετίζονται με την παρουσία του καρκίνου των ωοθηκών ήταν ο πυελικός και κοιλιακός πόνος, το αυξημένο μέγεθος της κοιλιάς και το φούσκωμα και η δυσκολία στην σίτιση ή η αίσθηση πληρότητας. Μια άλλη μελέτη ανέφερε ότι τα συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία και έμετος, δυσκοιλιότητα και διάρροια ή άλλες πεπτικές διαταραχές συσχετίστηκαν με νόσο προχωρημένου σταδίου.

Η παρουσία οιδήματος του ενός ποδιού λόγω φλεβικής θρόμβωσης δεν είναι ασυνήθιστη. Τα παρανεοπλασματικά σύνδρομα που οφείλονται σε παράγοντες που προκαλούνται από όγκους οδηγούν σε διάφορες συμπτωματολογίες.

Φυσική εξέταση

Τα ευρήματα είναι ασυνήθιστα σε ασθενείς με πρώιμη νόσο. Οι ασθενείς με πιο προχωρημένη νόσο μπορεί να παρουσιάσουν οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

Εξετάσεις

Η παρουσία προχωρημένου καρκίνου των ωοθηκών συχνά υποψιάζεται με βάση τα κλινικά χαρακτηριστικά αλλά μπορεί να επιβεβαιωθεί μόνο παθολογοανατομικά με εκτομή των ωοθηκών ή, όταν προχωρήσει η νόσος, με βιοψία ιστού ή ασκητικού υγρού.

Οι τρέχουσες οδηγίες από την Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας και από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας συνιστούν ότι η πρωταρχική κλινική αξιολόγηση για καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνει αξονική τομογραφία κοιλίας και πυέλου με από του στόματος και ενδοφλέβιο σκιαγραφικό και αξονική τομογραφία θώρακα για την εκτίμηση της έκτασης της νόσου και της σκοπιμότητας της χειρουργικής εκτομής. Οι κατευθυντήριες οδηγίες του NCCN συστήνουν ακτινογραφία θώρακα ή CT, όπως υποδεικνύεται κλινικά, και υπερηχογράφημα και/ή CT ή μαγνητική τομογραφία πυέλου όπως υποδεικνύεται κλινικά. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) /CT ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να ενδείκνυνται για απροσδιόριστες βλάβες, εάν τα αποτελέσματα θα αλλάξουν τη διαχείριση.

Η μαγνητική τομογραφία μπορεί να αυξήσει την εξειδίκευση της απεικόνισης σε περιπτώσεις όπου η υπερηχογραφική απεικόνιση της βλάβης είναι απροσδιόριστη. Ωστόσο, η μαγνητική τομογραφία δεν είναι οριστική.

Καρκινικοί δείκτες

Το CA125 δεν είναι συγκεκριμένο για τον επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών και αυξάνεται σε άλλες καλοήθεις και κακοήθεις καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της εμμηνόρροιας, της ενδομητρίωσης, της πυελικής, της ηπατικής, νεφρικής και πνευμονικής νόσου καθώς και του καρκίνου του ενδομητρίου, του μαστού, του παχέος εντέρου, του παγκρέατος, του πνεύμονα, του στομάχου και του ήπατος. Είναι επίσης αυξημένο στο 6% των γυναικών που δεν έχουν επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών. Αν και το CA125 είναι αυξημένο στο 83% των γυναικών με επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, είναι αυξημένο σε μόνο το 50% των ασθενών με νόσο του σταδίου Ι.

Κανένας δείκτης δεν είναι απόλυτα ειδικός. Ως εκ τούτου, πρέπει να χρησιμοποιούνται διαγνωστικές εξετάσεις ανοσοϊστοχημείας σε συνδυασμό με τα μορφολογικά και κλινικά ευρήματα.

Εξετάσεις του γαστρεντερικού

Σε ασθενείς με διάχυτη καρκινομάτωση και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, μπορεί να ενδείκνυται η εξέταση της γαστρεντερικής οδού, με ένα από τα ακόλουθα:

Μπορούν επίσης να μετρηθούν τα επίπεδα καρκινοεμβρυονικού αντιγόνου (CEA).

Βιοψία

Η αναρρόφηση με λεπτή βελόνη (FNA) ή η διαδερμική βιοψία μίας μάζας δεν συνιστάται συστηματικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η προσέγγιση αυτή μπορεί να χρησιμεύσει μόνο για την καθυστέρηση της διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών. Αντίθετα, εάν υπάρχει μια κλινική υποψία για καρκίνο των ωοθηκών, ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε μια χειρουργική αξιολόγηση για διάγνωση και σταδιοποίηση.

Η FNA, η διαδερμική βιοψία ή η διαγνωστική παρακέντηση πρέπει να πραγματοποιείται σε ασθενείς με διάχυτη καρκινομάτωση ή ασκίτη χωρίς προφανή μάζα των ωοθηκών και σε ασθενείς που θα υποβληθούν σε θεραπεία με νεοεπικουρική χημειοθεραπεία.

Μαστογραφία

Ο προεγχειρητικός έλεγχος πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τη μαστογραφία για γυναίκες άνω των 40 ετών που δεν είχαν πρόσφατη μαστογραφία. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό στις γυναίκες με όγκους που παράγουν οιστρογόνα, επειδή αυτές μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για κακοήθειες του μαστού.

Επιπλέον, οι καρκίνοι του μαστού μπορούν να μετασταθούν στις ωοθήκες, συχνά αμφοτερόπλευρα. Η μαστογραφία μπορεί να βοηθήσει στην εξάλειψη της πιθανότητας ενός μη γυναικολογικού πρωτοπαθούς νεοπλάσματος στο στήθος.

Σταδιοποίηση

Ο καρκίνος των ωοθηκών τυπικά σταδιοποιείται μέσω του συστήματος που διαμορφώθηκε και ενημερώθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Μαιευτικής και Γυναικολογίας (FIGO) , όπως παρατίθεται παρακάτω.

Στάδιο Ι

Στο στάδιο Ι, η ανάπτυξη περιορίζεται στις ωοθήκες. Τα υποστάδια είναι τα εξής:

Στάδιο ΙΙ

Στο στάδιο ΙΙ, ο όγκος περιλαμβάνει μία ή και τις δύο ωοθήκες, με επέκταση στην πύελο (κάτω από το πυελικό χείλος) ή πρωτοπαθής περιτοναϊκός καρκίνος. Τα υποστάδια είναι τα εξής:

Στάδιο ΙΙΙ

Στο στάδιο ΙΙΙ, ο όγκος περιλαμβάνει μία ή και τις δύο ωοθήκες, με κυτταρολογικά ή ιστολογικά επιβεβαιωμένη εξάπλωση στο περιτόναιο εκτός της πυέλου και/ή μετάσταση στους οπισθοπεριτοναϊκούς λεμφαδένες. Τα υποστάδια είναι τα εξής:

Στάδιο IV

Το στάδιο IV περιλαμβάνει μακρινή μετάσταση, με εξαίρεση την περιτοναϊκή μετάσταση. Τα υποστάδια είναι τα εξής:

Θεραπεία

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΩΟΘΗΚΩΝ ΠΕΡΙΤΟΝΑΙΟΥ 03

Η κατάλληλη χειρουργική προσέγγιση ποικίλλει ανάλογα με το αν η νόσος είναι ορατή εκτός των ωοθηκών. Για τους ασθενείς που δεν εμφανίζουν νόσο ορατή εκτός των ωοθηκών, είναι απαραίτητη η επαρκής χειρουργική σταδιοποίηση διότι η συχνότητα εμφάνισης μικροσκοπικών μεταστάσεων είναι σημαντική. Η χειρουργική επέμβαση για ασθενείς με νόσο του σταδίου IV πρέπει να εξατομικεύεται, ιδιαίτερα όταν η νόσος βρίσκεται στο ήπαρ και πάνω από το διάφραγμα. Οι ασθενείς που βρίσκονται στο στάδιο IV εξαιτίας μικρής νόσου στο ήπαρ, στον κοιλιακό τοίχωμα ή στον θώρακα μπορούν να εξεταστούν για χειρουργική επέμβαση κυτταρομείωσης εάν είναι σε καλή κατάσταση.

Εάν υπάρχει ορατή μακροσκοπική νόσος εκτός της ωοθήκης, πρέπει να αφαιρεθεί όλος ο ορατός όγκος. Αυτό μπορεί να απαιτεί εκτεταμένη χειρουργική επέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της εκτομής του εντέρου, της εκτομής των περιτοναϊκών εμφυτεύσεων, της εκτομής του ήπατος, της εκτομής του επιπλόου και σπληνεκτομής.

Η έκταση της εκτομής του εντέρου πρέπει να εξαρτάται από τον ρόλο που παίζει στην επίτευξη της μέγιστης κυτταρομείωσης.

Χειρουργική Σταδιοποίηση

Η συνήθης αντιμετώπιση για τον καρκίνο των ωοθηκών περιλαμβάνει χειρουργική διερεύνηση για πρωτοβάθμια σταδιοποίηση και για κυτταρομείωση ή εκτομή του όγκου. Εάν η νόσος φαίνεται να περιορίζεται στην πύελο, ενδείκνυται η εκτεταμένη χειρουργική σταδιοποίηση.

Η χειρουργική προσέγγιση πρέπει να εξατομικεύεται και μπορεί να περιλαμβάνει λαπαροτομία ή χρήση μιας ελάχιστα επεμβατικής προσέγγισης. Ανεξάρτητα από την προσέγγιση, η σταδιοποίηση απαιτεί πολλά βασικά στοιχεία. Πρέπει να διεξάγεται προσεκτικός έλεγχος και/ή ψηλάφηση των κοιλιακών περιεχομένων, συμπεριλαμβανομένων όλων των περιτοναϊκών επιφανειών, του ήπατος, του παχέος και του λεπτού εντέρου και του μεσεντερίου, του στομάχου, του προστάτη, των νεφρών, του σπλήνα, των οπισθοπεριτοναϊκών χώρων και όλων των πυελικών δομών.

Η διαδικασία σταδιοποίησης πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

Επέμβαση κυτταρομείωσης

Η κυτταρομειωτική επέμβαση θα πρέπει να πραγματοποιείται από χειρουργό ογκολόγο κατά την αρχική λαπαροτομία. Ο όγκος της υπολειμματικής νόσου κατά την ολοκλήρωση της χειρουργικής επέμβασης αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους προγνωστικούς παράγοντες.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες του NCCN για τον καρκίνο των ωοθηκών, στον νεοδιαγνωσθέντα επιθετικό καρκίνο των ωοθηκών που περιλαμβάνει την πύελο και την άνω κοιλιά, η υπολειμματική νόσος μικρότερη του 1 cm αποτελεί ένδειξη βέλτιστης κυτταρομείωσης, αν και πρέπει να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να αφαιρεθούν όλες τις εμφανείς εστίες. Το NCCN σημειώνει ότι μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες επεμβάσεις μπορεί να ληφθούν υπόψη για τη βέλτιστη χειρουργική κυτταρομείωση:

Οι ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο των ωοθηκών ταξινομούνται σε τρεις ομάδες ως εξής, με βάση τον μετεγχειρητικό υπολειπόμενο όγκο:

Υψηλού κινδύνου - Μικροσκοπική νόσος εκτός της πυέλου (στάδιο ΙΙΙα) ή μακροσκοπική νόσος μικρότερη από 2 cm εκτός της πυέλου (στάδιο IIIb)

Ενδιάμεσου κινδύνου - Μακροσκοπική νόσος μικρότερη από 2 cm εκτός της πυέλου μόνο μετά από χειρουργική επέμβαση

Χαμηλού κινδύνου - Μακροσκοπική νόσος μεγαλύτερη από 2 cm μετά τη χειρουργική επέμβαση ή νόσος εκτός της περιτοναϊκής κοιλότητας

Δεύτερη Έπεμβαση

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι μια δεύτερη επέμβαση κυτταρομείωσης είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε ασθενείς με ευαίσθητο στον πλατίνα καρκίνο των ωοθηκών. Η χειρουργική επέμβαση ήταν πιο ευεργετική σε ασθενείς που παρέμειναν χωρίς νόσο για περισσότερο από 24 μήνες μετά την αρχική θεραπεία και σε εκείνους που πέτυχαν βέλτιστη κυτταρομείωση.

Χημειοθεραπεία

Μόνο ένα μικρό ποσοστό γυναικών με επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργική επέμβαση. Πρόκειται για ασθενείς με όγκους σταδίου ΙΑ 1 βαθμού και σταδίου ΙΒ 1 βαθμού ορώδων, βλεννώδων και ενδομητρικών όγκων. Τα καρκινώματα των καθαρών κυττάρων συνδέονται με μια σημαντικά χειρότερη πρόγνωση στο στάδιο Ι και οι ασθενείς με αυτόν τον ιστολογικό υποτύπο πρέπει να εξετάζονται για χημειοθεραπεία σε όλα τα στάδια.

Οι ασθενείς που δεν υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά σε τακτά χρονικά διαστήματα με κλινική εξέταση, εκτίμηση CA125 και υπερηχογραφία εάν εξακολουθεί να υπάρχει ωοθήκη. Η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της μήτρας και των υπολειμματικών ωοθηκών πρέπει να λαμβάνεται υπόψη όταν η ασθενής δεν επιθυμεί πλέον να παραμείνει γόνιμη.

Το NCCN συνιστά τρεις έως έξι κύκλους ενδοφλέβιας επικουρικής χημειοθεραπείας με ταξάνη/καρβοπλατίνη για επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών υψηλού κινδύνου σταδίου ΙΑ, ΙΒ ή ΙC. Για τη νόσο του σταδίου II-IV, οι συνιστώμενες επιλογές περιλαμβάνουν ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, σε ασθενείς με νόσο <1 cm εξαίρεση όγκου σταδίου ΙΙ και ΙΙΙ ή ενδοφλέβια ταξάνη/καρβοπλατίνη για έξι κύκλους.

Ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία

Η χρήση χημειοθεραπευτικών μέσων που ενσταλάσσονται στην περιτοναϊκή κοιλότητα έχει το θεωρητικό πλεονέκτημα ότι μπορούν να ληφθούν πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις σε τοπικό επίπεδο χωρίς τον κίνδυνο δυσμενών συστηματικών επιδράσεων. Ωστόσο, οι παράγοντες είναι ανίκανοι να διεισδύσουν περισσότερο από μερικά χιλιοστά. Τα αποτελέσματα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές υποδεικνύουν ότι σε ασθενείς με βέλτιστη εκτομή της νόσου, η ενδοπεριτοναϊκή χορήγηση χημειοθεραπείας (σισπλατίνη) είναι ανώτερη από την ενδοφλέβια χορήγηση. Οι μετα-αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι η ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία συνδέεται με τη βελτίωση της επιβίωσης, αλλά όμως και με μεγαλύτερη τοξικότητα.

Υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία

Η ενστάλαξη στην περιτοναϊκή κοιλότητα χημειοθεραπευτικών παραγόντων σε ένα διάλυμα που θερμάνθηκε μεταξύ 40 ° C και 43 ° C εισήχθη αρχικά σε μία προσπάθεια να προσδώσει μεγαλύτερη επιβίωση σε ασθενείς με καρκίνο του στομάχου ο οποίος είχε εξαπλωθεί στην περιτοναϊκή κοιλότητα. Σημαντικά πειραματικά στοιχεία δείχνουν ότι η θερμότητα όχι μόνο καταστρέφει τον όγκο, αλλά και αυξάνει τη δραστικότητα πολλών διαφορετικών χημειοθεραπευτικών παραγόντων, αρκετές από τις οποίες έχουν δράση στον καρκίνο των ωοθηκών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας καλός θεωρητικός στόχος για χειρουργική εκτομή και υπέρθερμη ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία, η οποία συνδυάζει τρεις ξεχωριστές χρήσιμες μεθόδους: χειρουργική αποφλοίωση, ενδοπεριτοναϊκή χημειοθεραπεία και θερμότητα.

Ακτινοθεραπεία

Η ακτινοβολία δεν έχει γίνει ευρέως αποδεκτή ως συνήθης μέθοδος θεραπείας στην αρχική θεραπεία ασθενών με επιθηλιακό καρκίνο των ωοθηκών, παρά τις μελέτες αποτελεσματικότητας για ασθένειες σταδίου Ι και ΙΙ υψηλότερου κινδύνου και για τη νόσο του σταδίου III όπου υπάρχει υπολειμματική νόσος μικρού όγκου μετά τη χειρουργική επέμβαση . Σε επιλεγμένες περιπτώσεις, η πυελική νόσος μπορεί να ανταποκρίνεται σε θεραπευτικές αγωγές παρηγορητικής δοσολογίας με ελάχιστη τοξικότητα.

Πρόγνωση

Παρόλο που το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης για τον καρκίνο των ωοθηκών έχει βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία 30 χρόνια, η πρόγνωση παραμένει φτωχή συνολικά, με ποσοστό επιβίωσης 46%. Η πρόγνωση του καρκίνου των ωοθηκών είναι στενά συνδεδεμένη με το στάδιο της διάγνωσης όπως προσδιορίζεται σύμφωνα με το σύστημα σταδιοποίησης που αναπτύχθηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής (FIGO). Περίπου το 20%, το 5%, το 58% και το 17% των γυναικών που εμφανίζουν το στάδιο Ι, ΙΙ, ΙΙΙ και IV, αντίστοιχα.

Τα ποσοστά επιβίωσης 5ετούς για το επιθηλιακό καρκίνωμα των ωοθηκών κατά το στάδιο FIGO έχουν ως εξής:

Συνολικό ποσοστό επιβίωσης - 46%

Η αντιμετώπιση του καρκίνου των ωοθηκών, οποιουδήποτε σταδίου αλλά κυρίως της προχωρημένης νόσου είναι σύνθετη και απαιτητική. Απαιτεί εξειδικευμένη ιατρική ομάδα με έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό, ογκολογική ομάδα, επεμβατικούς ακτινολόγους, ακτινοθεραπευτές αλλά και έμπειρο νοσηλευτικό προσωπικό. Οι επεμβάσεις κυτταρομείωσης και HIPEC (υπέρθερμης ενδοπεριτοναϊκής χημειοθεραπείας) απαιτούν έμπειρη χειρουργική ομάδα με βαθιά γνώση των τεχνικών αυτών και πολυετή εμπειρία σε ογκολογικές επεμβάσεις.